El Segell al Lactium

21 de juny de 2022 | Actualitat
ElSegell_Lactium

Enguany, El Segell serà present a quatre fires catalanes de la mà dels envasos gegants. Coneix l’experiència a la mostra de formatges catalans Lactium, a Vic

El Segell va viatjar a Vic, a la fira Lactium, aquesta vegada amb el bric de llet gegant. La fira, celebrada el passat 14 i 15 de juny a la capital d’Osona, va comptar amb la presència de 40 formatgeries catalanes i artesanes d’arreu del país, i un recull de més de 200 formatges per tastar i comprar al tall. Per tot plegat, Lactium s’ha convertit en el mercat de formatges més gran de Catalunya. Entre aquestes 40 formatgeries presents a la fira, n’hi havia que ja formen part d’El Segell, com ara Cal Music, Mas d’Eroles i Formatgeria de Clua.

Un dels esdeveniments forts de Lactium és el concurs de formatges, que celebra les deliberacions del jurat a la Casa Ricart de Vic. En paral·lel es van celebrar dues sessions de tast del jurat durant les setmanes prèvies en localitzacions singulars, on es van valorar dues categories convocades a Concurs.

Enguany, el concurs Lactium va recuperar les categories de Mató i Llets Fermentades, convocant així un total de 15 categories a concurs i més de 70 especialistes com a membres del jurat. I també, un any més, durant l’entrega de Premis es va escollir en rigorós directe el Premi Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca 2022 i es va donar a conèixer el Premi Formatgeria Sostenible, reconeixent una iniciativa entorn a les bones pràctiques vers la sostenibilitat entre les formatgeries catalanes.

Entre els guardonats del Lactium 2022 hi trobem productors que formen part d’El Segell. Sense anar més lluny, el Premi Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca 2022 se’l va endur Cal Music amb el seu formatge El Ferrer. De fet, aquesta formatgeria de Navàs també va guanyar els premi atorgat a formatges de pasta dura de vaca i el premi atorgat a formatges de pasta cuita i semicuita.

Un altre vencedor que forma part d’El Segell va ser la Formatgeria Can Robert amb El petit floquet de cabra. Aquesta formatgeria de Gavà, és va endur la medalla d’or en la categoria de formatges de pasta àcida i làctica de cabra.

Avui dia, el sector del formatge artesà català gaudeix d’una xarxa de formatgeries molt potent i distribuïda per tot el territori, des de la qual s’elaboren bons i diferenciats formatges, amb el relleu generacional assegurat i amb gent jove i molt professional que gaudeix i treballa amb una visió àmplia i actual del formatge. En paral·lel, doncs, el formatge català ha esdevingut un aliment agroalimentari excel·lent, amb valors singulars i autèntics: cultura i gastronomia, paisatge i biodiversitat, i activitat al món rural.

Actualment, a part de les esmentades Cal Music, Mas d’Eroles, Formatgeria de Clua, Can Robert i Formatges Gavarresa, ja formen part d’El Segell Formatges de l’Abadessa, Formatges Pujol-Orra, Casa Mateu, Formatgeries Cantonigrós i Formatgeria La Planeta. Us convidem a tastar-les: són productes excel·lents i lingüísticament responsables!